In May 2021, the KolomnaLocalFood project was launched in Kolomna. It unites local farmers and restaurateurs so that guests and residents of Kolomna can taste new, delicious dishes from products grown on the land of the Kolomna city district.
Большое количество фермерских хозяйств существующих в окрестностях Коломны и Озёр дают сегодня богатый урожай. Несколько фермеров выращивают всеми любимые ягоды, кто-то сможет удивить Коломенским сыром или улитками, а кто-то, необычным сегодня и привычным чуть более ста лет назад в Подмосковье овощем – спаржей.
Проект Kolomna Local Food смог подружить фермеров и рестораторов нашего округа и соединить их усилия. Теперь коломенские кафе и рестораны предлагают гостям свои фирменные блюда с фермерскими продуктами.
Благодаря стремления к принципу "нулевого километра" продукты всегда свежие, а значит вкус более яркий.
Участники проекта меняются в зависимости от сезона. Традиционно летом в кафе и ресторанах проходит фестиваль Спаржи, а десерты не обходятся без коломенских ягод. Круглогодично ЭкоДеревушка предлагает попробовать блюда из улиток и фермерский сыр. Рыбные хозяйства и фермеры выращивающие птицу, приглашают полакомиться своими продуктами на ужине из печи Музейной фабрики пастилы.
Kolomna Local Food подтверждает, что теперь в ресторанах и кафе городского округа вы попробуете настоящий вкус продуктов, который вам подарит Коломенская земля.
Рыхлая, воздушная, как плечо купеческой дочери!
Сладкий герб города, старинное лакомство, гастрономический бренд Подмосковья.
В ней нет ничего, кроме мякоти свежеиспеченных яблок кислых сортов, яичного белка, сахара. Традиционное лакомство до сих пор делают по старинным рецептам без добавления красителей, консервантов и загустителей.
Коломенская пастилы сегодня радует разнообразием видов и вкусов.
Рыхлые пастилы, безбелковые, плотные - смоквы, пастильные пирожнные, щербеты и конфеты из пастилы. Расширяют вкусы добавление ягод, фруктов, орехов и прочие натуральные добавки.
«Коломенская пастила» вошла в десятку лучших объектов гастротуризма России - 2022 года.
- Попробовать Коломенскую пастилу по историческим рецептам:
«Музейная фабрика пастилы» (г. Коломна, ул. Полянская, д. 4) - на экскурсии, в кондитерской, в кафе в музейном саду в летний период (https://kolomnapastila.com, +7 (910) 494-36-36)
Музей «Коломенская пастила» (г. Коломна, ул. Посадская, д. 13а) - на экскурсии, в кафе в музейном саду в летний период (https://kolomnapastila.ru +7 (495) 228-11-10)
Кафе «Лажечников» (г. Коломна, ул. Лажечникова, д. 13)
Кофейня «Мне можно» (г. Коломна, ул. Зайцева, д. 14)
Ресторан «Зеленый дятел» (г.о. Коломна, с. Сенницы-2, ул. Луговая, д. 63) - Приобрести Коломенскаю пастилу по историческим рецептам:
«Музейная фабрика пастилы» (г. Коломна, ул. Полянская, д. 4)
«Лавка колониальных товаров» (г. Коломна, ул. Полянская, д. 4)
Музей «Коломенская пастила» (г. Коломна, ул. Посадская, д. 13а)
Кафе «Лажечников» (г. Коломна, ул. Лажечникова, д. 13)
Музей «Калачная» (г. Коломна, ул. Зайцева, д. 14)
Ресторан «Зеленый дятел» (г.о. Коломна, с. Сенницы-2, ул. Луговая, д. 63)
Музей и лавка, где можно в рамках дегустации познакомиться с историей старинного напитка и попробовать его сорта, расположилась в историческом центре Коломны на территории арт-квартала "Патефонка".
Для изготовления медов, Сергей Львович Пупынин использует пчелиный мед с собственной пасеки, расположенной в семейной усадьбе.
В качестве добавок используются только настоящие садовые ягоды вишня и смородина, а так же специи: корица, гвоздика, душистый перец и ароматные травы полынь и пижма.
The first summer participant of the project is traditionally asparagus.
Asparagus cultivation in Kolomna, near Moscow, began in 2015. The company "ECOlomna" was created by French farmer Nicolas and his Russian partner Victor in order to restore the former love for the forgotten vegetable. Surprisingly, there was nothing strange about asparagus for the Russian people of the 19th and early 20th centuries. In Moscow and St. Petersburg fresh asparagus was sold most of the year, and it was the patriarchal merchant Moscow that was the center of its cultivation.
Asparagus is a plant known to mankind since ancient times. It is highly valued all over the world for its taste and usefulness - asparagus contains a significant amount of a variety of vitamins. Asparagus is commonly garnished with fish and meat, added to salads and soups, and even preserved.
Unfortunately, the ripening period of asparagus is very short - late May - late July, so you should not miss the opportunity to try asparagus in our restaurants and cafes, especially every year they offer new, sometimes completely non-standard dishes from a unique product.
Have you heard that they breed snails in Kolomna?
Kolomna farmer Sergey Balaev achieved the lifting of the ban on the importation to Russia of a very promising and tasty type of clam, the Müller and Maxima snails, they grow quickly and have more meat than the snails from the Moscow region and Crimea. Eco Village, under the leadership of Sergei, is a large snail farmer. This delicacy is so popular and today you can see the whole snail menu:
Provençal snail, snail soup, snail meat burger, Burgundy dumplings, Muller snail, fried in oil with garlic, rosemary and white wine, Snail pate on toast.
You can try everything in the restaurant "Eco Village", and take away some suggestions from snail menu.
4 km from Kolomna
Parfentievo village
Anastasia started growing garden strawberries in 2021, winning an agrostartap. Now strawberries (aka garden strawberries in the farmers' language) occupy 2 fields and please county residents, guests, and restaurateurs. "Taste and Use" offers several options for getting their berries:
The first is the finest - come and pick your own berries. And the best in your opinion, pick the best strawberries, and enjoy nature, and make sure that they are environmentally friendly, and introduce the children with farming. We should note that the children's joy is heightened when they hear the sentence "Do you want to climb on tractors?" at the farm. This means that guests are always welcome on the farm!
The second option is the easiest - order a berry in the morning and wait for evening delivery.
There is also a third option, it is the most refined - go to restaurants or cafes in Kolomna and enjoy dessert mouthfuls of those very strawberries.
There are several varieties of garden strawberries, as well as raspberries, blackberries, black and cauliflower currants, gooseberries. In addition to berry plantations, there are two orchards with apples, pears, cherries, sweet cherries, plums, cherry plums, spruces, oaks and chestnuts.
The company is developing agritourism. When you come to visit, you can sit in the gazebo and eat, and do not think, not only berries and fruits! The red food truck is certainly ready to feed guests with pies and tea.
And on Zhitnaya Square, next to the Kolomna Kremlin, you can buy berries or farmer's jam every day